Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δίνεται προθεσμία στους ασυνεπείς φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
 Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν προθεσμία για τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους οι ασυνεπείς φορολογούμενοι που είτε δεν δήλωσαν τα εισοδήματά τους είτε υπέβαλαν ελλιπείς δηλώσεις.
Όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό, Παντελή Οικονόμου, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), μπορούν να το κάνουν με ευνοϊκούς όρους.
Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες καλούνται να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι το 2010, ενώ εάν καταβάλλουν την οφειλή εφάπαξ, δεν θα τους επιβληθεί πρόσθετος φόρος ή πρόστιμο. Σε περίπτωση που η οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει λήξει μέχρι και τις 14/7/2011. Τέλος, να σημειωθεί πως σε περίπτωση που με τις εν λόγω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1184 - 26/08/2011)
http://www.forologikanea.gr/news/pol-1184/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΝΕΡΓΟ

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας άσκησης οικονομικής πολιτικής στην μετά-ΟΝΕ εποχή είναι η νομισματική πολιτική που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων παραμένει ως βασική πολιτική άσκησης οικονομικής πολιτικής η δημοσιονομική πολιτική, βασικός άξονας της οποίας είναι η φορολογία.
Η φορολογική στρατηγική είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της υπόθεσης της ανάπτυξης, στο βαθμό που καθορίζει το εύρος της οικονομικής επιβάρυνσης της κοινωνίας και τα διαφορετικά επίπεδα της αναδιανομής των πόρων. Δυστυχώς, στην τρέχουσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν δρόμο «έκτακτης φοροεπιδρομής», ο οποίος αποσκοπεί στη συρρίκνωση της ρευστότητας της αγοράς για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου ταμείου. Είναι αποδοτική η εν λόγω τακτική; Όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες υστερήσεις εσόδων φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι η μη ενδεδειγμένη.
Αμέσως μετά το τριπλό φορολογικό «ραβασάκι» του Σεπτεμβρίου αναμένονται μέχρι τέλος του έτους άλλα επτά σημειώματα πληρωμής ειδικών και έκτακτων φόρων, τα οποία θα προστεθούν στους ετήσιους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές κάθε Μμε Επιχείρησης, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής και κάθε μέτρο υπερφορολόγησης 
Στόχος της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία διατηρεί και το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης στη χώρα. Στις απαρχές της κρίσης μιλήσαμε για την ανάγκη ανάδειξης ενός οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού για την αντιμετώπισή της. Ο οικονομικός πατριωτισμός σχετίζεται με την επιβίωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και ο κοινωνικός με τη διατήρηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρότασή μας για μείωση των φορολογικών βαρών των Μμε Επιχειρήσεων θα δώσει ένα σοβαρό κίνητρο και θα επιτρέψει σε πάρα πολλούς συναδέλφους μας είτε να προσλάβουν κάποιον επιπλέον εργαζόμενο, είτε να διατηρήσουν κάποιον στη θέση του, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.