Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ



Αγαπητοί συνάδελφοι,

            Με την παρούσα και ενόψει των εορτών του Πάσχα, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση του εργοδότη για την καταβολή Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που απασχολεί.  Η σχετική υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο.
Το Δώρο Πάσχα και η καταβολή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη.  Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, όπου προβλέπεται ότι:
·        Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
·        Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
·        Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, όπως ισχύει.  Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.  Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.  Να επισημανθεί δε ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία.


Εκ του Συλλόγου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΟΑΕΕ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


                                                                     Ν. Μουδανιά 26/03/2012  


«Μετά από συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες, ένα πάγιο αίτημα των εμπόρων τα τελευταία χρόνια οδεύει προς υλοποίηση.  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται διάταξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του OAEE να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν στην οποία υπάγονται.  Το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να παρέχεται σε όλους και όχι μόνο, εφόσον δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλονται οι δόσεις κανονικά και με συνέπεια.
Με το ίδιο νομοσχέδιο τίθεται σε εφαρμογή ένα άλλο πάγιο αίτημά μας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για όλους τους συνεπείς εργοδότες.  Η μείωση θα είναι ύψους 5% και θα ισχύσει για τους εργοδότες που καταβάλλουν τη μισθοδοσία, τις εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών ταυτόχρονα μέσω τραπεζών. Στην περίπτωση  των μισθών, δεν θα πρέπει, όμως, να επιτρέπεται η αυθαίρετη παρακράτηση από τις τράπεζες για ρύθμιση οφειλών και δόσεων δανείων.
Το σημαντικότερο σε αυτήν τη νομοθετική εξέλιξη δεν είναι τόσο το ύψος της μείωσης, που είναι μικρό, αλλά αυτό καθαυτό το γεγονός ότι εισάγεται επιτέλους ο θεσμός της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών για τους συνεπείς εργοδότες ».

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS

                                                                                                                           Ν. Μουδανιά 26/03/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών κατόπιν και της έρευνας που πραγματοποίησε για την πορεία των λουκέτων στην αγορά των Ν. Μουδανιών νοιώθει την υποχρέωση να σας καταθέσει την οικτρή διαπίστωση της φθίνουσας πορείας των Μμε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η μικρή επιχείρηση ματώνει και εκπέμπει SOS σε μια αγορά παγωμένη με αυξανόμενα λουκέτα και με την απουσία οποιασδήποτε ρύθμισης για την χρηματοδότηση αυτής της αγοράς. Και ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να μπορεί να διαμορφώσει την ελπίδα, ότι μπορούμε να έχουμε αναστροφή της ύφεσης. η συγκυβέρνηση (με τον αρμόδιο υπουργό)  αγνοεί την αγορά, όταν μάλιστα αυτή η αγορά σπουδαιολογείται ως η καρδιά της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και ως σημαντικό μέγεθος για την λειτουργία και αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά τα έσοδα του Ελληνικού δημοσίου.

ΑΡΑΓΕ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ  Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ;
Αισθανόμαστε πως όχι, κι αυτό γιατί ποτέ δεν υπήρξαμε κομμάτι των πελατειακών  σας σχέσεων, προσφέραμε στον τόπο και δεν συμμετείχαμε στην διαφθορά, δεν τα «φάγαμε μαζί», γι’ αυτό και η εξαφάνιση μας είναι στόχος σας.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ πως κάθε επιχείρηση που κλείνει έρχεται να προσθέσει κι άλλους ανέργους σε μια ανεργία που καλπάζει και ξεπερνά με βάση τα επίσημα στοιχεία το 21%. Και δεν υπολογίζονται στο ποσοστό αυτό οι εργαζόμενοι της 1 ώρας την εβδομάδα ή  οι μικροεπαγγελματίες, που όταν κλείσουν την επιχείρηση τους δεν εντάσσονται σε καμιά κατάσταση ανέργων. Τώρα που τελείωσε το ρουσφέτι των προσλήψεων στο Δημόσιο που κατέστρεψε την χώρα, τι θα κάνετε με την ανεργία; Και μη βιαστείτε να μιλήσετε για υπερεπαγγελματισμό. Μαξιλάρι απορρόφησης της ανεργίας υπήρξε η μικρή επιχείρηση για όσους δεν είχαν σχέση μαζί σας.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ;
Υπάρχει ένα ΕΣΠΑ σε βαθιά ύπνωση, με 17% στην καλύτερη περίπτωση απορρόφησης. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να ελπίζει ο οποιοσδήποτε, - με ένα ΕΣΠΑ σε μακάρια ύπνωση - να υπάρξουν κάποιες επενδυτικές διαδικασίες, προκειμένου να κινηθεί έστω στοιχειωδώς η λειτουργία της οικονομίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση;

Ο Ελληνικός λαός φορτώνεται κάθε μέρα και νέα βάρη. Βάρη άδικα και άνισα (πληρώνοντας  την ανικανότητα, τον ωχαδερφισμό και τη διαφθορά του πολιτικού σας συστήματος), με την μικρή επιχείρηση να δέχεται σφυροκόπημα από την άνιση επιβολή φόρων, αύξησης εξόδων αλλά και τραγικής μείωσης του τζίρου της.
Δεν εφαρμόζεται η καθιέρωση του φορολογικού πόθεν έσχες και δεν είναι δυνατόν με την φοροκλοπή, φοροδιαφυγή, παρεμπόριο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι συσσωρευμένα στον τόπο.
Η αύξηση του ΦΠΑ δοκιμάστηκε και απέτυχε. Οι συνεχείς αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας,  από την μια είναι ο εύκολος τρόπος να ισοπεδωθεί η φοροδοτική ικανότητα της μικρής επιχείρησης και του ανήμπορου πολίτη φυσικά,  και από την άλλη δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και παρέμβαση στα καρτέλ, που καθημερινά αυξάνουν τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και εξαθλιώνουν το νοικοκυριό και την καταναλωτική ικανότητα του πολίτη.
Μέχρι το τέλος του 2012 περιμένουμε,  αν δεν συμβούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να βάλουν λουκέτο 200.000 μικρές επιχειρήσεις. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, πώς θα ζήσουν; Χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς ταμείο ανεργίας και υπερχρεωμένοι,  αφού απουσιάζει εντελώς ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΩΝ ΤΟΥΣ;
Είναι επιτακτική και κοινωνική ανάγκη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε προγραμματική σύμβαση για την λήψη μέτρων, που θα ανακουφίσουν από την τοκογλυφική θηλιά την επιχειρηματικότητα (περίοδος χάριτος για μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, για μειώσεις επιτοκίων, παράταση συμβατικής διάρκειας δανείων, δάνεια για τα οποία έχει αποπληρωθεί το κεφάλαιο συν ένα εύλογο κέρδος να διαγράφονται).

Έχετε μια ευκαιρία να μας απαντήσετε για τις προθέσεις σας, να σταθείτε δίπλα στην μικρή επιχείρηση της κοινωνίας που σας αναδεικνύει και προσφέρει στο τόπο σας και να πάρετε θέση:

«ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Η
 ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ;»



 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                                           ΔΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


                                                                             

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Γνωρίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη εκτεταμένοι έλεγχοι του Υπουργείου Εργασίας σε
επιχειρήσεις, με σκοπό την διαπίστωση ύπαρξης ή μη πιστοποιημένου Τεχνικού Ασφαλείας, σας
ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών , επιθυμώντας να βοηθήσει σχετικά όλους τους επιχειρηματίες στην περιοχή
ευθύνης του, υλοποιεί, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό μας φορέα, το Κ.Α.ΕΛ.Ε.,
προγράμματα Τεχνικών Ασφαλείας Β & Γ κατηγορίας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι για τα προγράμματα της Γ’ κατηγορίας, τα οποία  έχουν διάρκεια 10 ώρες, καταβάλουν στο Κ.Α.ΕΛ.Ε το ποσό των 50€ -στην περίπτωση που είναι μέλη μας-ή το ποσό των 80€ -στην περίπτωση που δεν είναι μέλη. Για τα προγράμματα της Β’ κατηγορίας, τα οποία έχουν διάρκεια 35 ώρες και κόστος συμμετοχής 140€ για τις επιχειρήσεις-μέλη και 175 για τα μη μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλ. 23730- 24970



ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

• Αναθεώρηση από Κυβέρνηση και Τρόικα των αδιέξοδων πολιτικών της ύφεσης. Να αποδεχτούν και να προχωρήσουν σε άμεση υπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στα πρότυπα της Ευρώπης.
• Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες και αναστολή του Τειρεσία για όλη την περίοδο της κρίσης.
• Ίδρυση θεσμικού οργάνου οικονομικής ανάπτυξης και μεταρρύθμισης που θα εκπονήσει άμεσα στρατηγικό σχεδιασμό αναπτυξιακών δράσεων σε όλα τα πεδία, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών  φορέων και του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα απευθύνεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
• Άμεση δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις ΜμεΕπιχειρήσεις.
• Κούρεμα του κεφαλαίου των δανείων των επιχειρήσεων κατά και αποπληρωμή του  υπολοίπου κεφαλαίου σε 10 έτη.
• Μείωση επιτοκίου πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων των Τραπεζών.
• Μείωση του ύψους των εγγυήσεων στα επίπεδα του ποσοστού του «κουρέματος» των ομολόγων.
• Ρύθμιση αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ για 10 χρόνια, με διετή περίοδο χάρητος.
• Επιτάχυνση των διαδικασιών και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης μέσω επιχορηγήσεων και μηχανισμών εγγυοδοσίας καθώς και βελτίωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής.
• Προώθηση πολιτικών ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων με τη συνέχιση στήριξης της ΕΣΕΕ στο κίνημα Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε και παροχή κινήτρων στο διασυνοριακό εμπόριο των παραμεθόριων περιοχών.
• Παροχή κινήτρων για συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικού τύπου ΜμεΕπιχειρήσεις.
• Παροχή κινήτρων για ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας με την ανάδειξη των Μμε εισαγωγικών επιχειρήσεων σε μικροεξαγωγικές.
• Ενίσχυση των επιχειρηματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων που εκ των πραγμάτων συντελούν στην υποκατάσταση εισαγωγών.
• Ριζική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και των εν γένει διοικητικών βαρών.
• Συνδυασμός της αναπτυξιακής πολιτικής με την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
• Επανεκκίνηση των τοπικών αγορών με συγκεκριμένο αναπτυξιακό πλάνο των Μμε του εμπορίου για κάθε περιοχή της Ελλάδας (Γεωβάση).

• Εφαρμογή από τις αρχές του 2012 ενός νέου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με flat tax 15%, για τις ΜμεΕπιχειρήσεις.
• Εκλογίκευση φορολογικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ στο 19% και 9% με ταυτόχρονη εφαρμογή on-line συστήματος είσπραξης ΦΠΑ και μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
• Κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και αναγνώριση των λογιστικών μας βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματός μας.
• Μακροχρόνια ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα.
• Συμψηφισμός αμοιβαίων απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
• Καθιέρωση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις με παράλληλη αύξηση του ορίου «deminimis».
• Δυνατότητα απαλλαγής από τη φορολογία μέρους των κερδών που θα επανεπενδύονται στην επιχείρηση.
• Άμεση αναστολή της ισχύος των νομικών ρυθμίσεων που αποτελούν θηλιά για την καθημερινή λειτουργία της αγοράς και επιτρέπουν την υποχρεωτική είσπραξη φορολογικών υποχρεώσεων μέσω των καταθέσεων και κατάσχεσης εισοδημάτων.
• Αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και εξαίρεση των ιδιοχρησιμοποιούμενων εμπορικών επαγγελματικών ακινήτων από το ειδικό τέλος.
• Νομοθετική ρύθμιση για τους μικρο-ομολογιούχους ή αντίστοιχες φορολογικές απαλλαγές για το ισόποσο του «κουρέματος».
• Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών για τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς πρόσθετα τέλη και με δυνατότητα έκπτωσης τουλάχιστον 20% για προεξόφληση εισφορών έως 31/01 του κάθε έτους.

• Καταπολέμηση του διασυνοριακού παρεμπορίου και αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου στα εμπορικά κέντρα των πόλεων.
• Χωροταξικός σχεδιασμός της εμπορικής δραστηριότητας.
• Δημιουργία υπαίθριων εμπορικών κέντρων σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους.

• Διασφάλιση των αμοιβών και των θέσεων εργασίας με σταθερή και υπεύθυνη θέση στις επιχειρούμενες ανατροπές στα εργασιακά και τα μισθολογικά θέματα του ιδιωτικού τομέα.
• Προώθηση πολιτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων μέσω φορολογικών κινήτρων.

• Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς πρόσθετα τέλη και με δυνατότητα έκπτωσης τουλάχιστον 20% για προεξόφληση εισφορών έως 31/01 του κάθε έτους.
• Προσωρινή μείωση των εισφορών μας προς ΟΑΕΕ και δυνατότητα μηνιαίας καταβολής
• Παύση των ποινικών διώξεων σε όσους ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να καταβάλουν εισφορές.
• Εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
• Διατήρηση της κάλυψης από τον ΟΑΕΕ έως 5 έτη ανεξαρτήτως ή όχι  πληρωμής των εισφορών από τους ασφαλισμένους και χωρίς την επιβολή προστίμου.
• Παροχή σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης  με διαγραφή των οφειλών τους και υπολογισμό/καθορισμό της σύνταξης σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.


Όχι σε νέα φορολογικά βάρη, όχι στην υπερφορολόγηση του μικρομεσαίου.
Όχι στην ανασφάλεια, τα λουκέτα και στην υφεσιακή αντίληψη.
Ναι στον σχεδιασμό ανάκαμψης και την ανάπτυξη.
Ναι σε μια παραγωγική Ελλάδα με δουλειές για τους πολίτες της.


Εκ του Συλλόγου

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΟΑΕΕ


 
                                                                                                   Ν. Μουδανιά 6/03/2012
 




Νέα παράταση ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Έκπτωση 100% στις προασαυξήσεις εάν εξοφληθούν εφάπαξ ή σε 6 διμηνιαίες δόσεις.

Έως τις 31 Μαρτίου μπορούν οι ασφαλισμένοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, με έκπτωση μέχρι 100%, σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού. Ειδικότερα, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών έως 31/12/2012.

Η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης αναστέλλεται έως την 31/12/2012 για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση και έχουν καταβάλει την πρώτη δόση. Το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό θα πρέπει να είναι 2.500 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται κάθε είδους εισφορές, χωρίς τα τέλη καθυστέρησης. Η εξόφληση μπορεί να γίνει με:
·       Εφάπαξ καταβολή ή έως έξι διμηνιαίες δόσεις και έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών.
·       Σε επτά έως δέκα διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των τελών καθυστέρησης.

Το ελάχιστο ποσό διμηνιαίας δόσης θα είναι 250 ευρώ και η καταβολή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης θα γίνεται έως το τέλους του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή έως 30/4/2012.

Δικαιούχοι
Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν ασφαλισμένοι που:
·       Δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε ρύθμιση.
·       Έχουν απολέσει προηγούμενες ρυθμίσεις
·       Έχουν σε ισχύ άλλη ρύθμιση οφειλών και επιθυμούν ένταξη στη νέα ρύθμιση.

Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται:
  1. Εάν δεν καταβληθεί το εφάπαξ ποσό ή η πρώτη δόση έως 30/4/2012.
  2. Από τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των από 1/1/2012 και μετά τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Από τη μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων.
  4. Από τη μη εξόφληση της ρύθμισης έως την τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής της τελευταίας δόσης.
Να σημειωθεί ότι οι μεμονωμένες δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί, μπορούν να εξοφληθούν μέχρι την τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής της τελευταίας δόσης, με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, επί του ποσού της δόσης. Στις χειρόγραφες ρυθμίσεις είναι υποχρεωτική η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών, από 1/1/2012 και εφεξής. Να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν σε ισχύ άλλη ρύθμιση οφειλών και επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει στην αίτηση υπαγωγής να αναφέρουν ρητά την επιθυμία τους για διακοπή της προηγούμενης ρύθμισης και ένταξη στη νέα.

Εκ του Συλλόγου 

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ





                                                                                 Ν. Μουδανιά 6/03/2012




Κύριο
Παντελή Οικονόμου
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ/24.2.2012, η οποία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης
ληξιπρόθεσμων οφειλών της παρ.8 του άρθρου 3 του Ν.4038/2012, σας μεταφέρουμε
τις έντονες διαμαρτυρίες επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών,
οι οποίοι εξαιρούνται των παραπάνω ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των ατομικών
επιχειρήσεων που οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ και δεν έχουν τη δυνατότητα
υπαγωγής στη ρύθμιση, αφού αυτές θεωρούνται ως φυσικά πρόσωπα.

Λόγω της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά, κ. Υπουργέ, η οποία, στην
πλειοψηφία της, είναι ατομικές επιχειρήσεις, παρακαλούμε, όπως ισχύσει και γι’ αυτές
το ύψος οφειλής των 75.000 ευρώ που ισχύει για τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να
βοηθηθούν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και στην προσπάθειά
τους για αντιμετώπιση των δυσβάστακτων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: -Υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο
-Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Μιχάλη
Χρυσοχοίδη


Εκ του Συλλόγου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


                                                                                     Ν. Μουδανιά 6/03/2012


Προς:
μέλη εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

            Την περασμένη Παρασκευή, 24 τρέχοντος και μετά μεγάλη αναμονή, εκδόθηκε η απαιτούμενη από το ν. 4038/2012 διευκρινιστική απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ 1047/24-2-2012), με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς αυτό.
            Ωστόσο, για την υπαγωγή στην συγκεκριμένη ρύθμιση των οφειλετών που ήθελαν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε άνω των 24 δόσεων, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση προέβλεπε την υποβολή έως και 10 διαφορετικών δικαιολογητικών και πιστοποιητικών, το αργότερο μέχρι 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή σήμερα! 
Όπως είναι αυτονόητο, διαμαρτυρηθήκαμε άμεσα και έντονα προς το Υπουργείο Οικονομικών, με το επιχείρημα ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες συνάδελφοί μας και το Δημόσιο θα αποστερηθεί, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, σημαντικών κεφαλαίων από την κάλυψη των χρεών. 
Το Υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τα λογικά επιχειρήματά μας και ανακοίνωσε, μέσω του συνημμένου Δελτίου Τύπου, την παράταση της σχετικής προθεσμίας έως 30 Μαρτίου, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στις υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη και αυτές που γεννήθηκαν την 29η Φεβρουαρίου 2012.
            Παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε την παρούσα στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη σας.
 Εκ του Συλλόγου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΝ.ΕΜ.Υ-ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙς ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2012



Ν. Μουδανιά 6 Μαρτίου 2012
Πανελλαδική έρευνα ΙΝ.ΕΜ.Υ-ΕΣΕΕ σε 100 πόλεις
για τις  χειμερινές εκπτώσεις του 2012

«ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ»
Η ΕΣΕΕ αναλύοντας τα στοιχεία της μείωσης της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών το πρώτο δίμηνο του 2012 και σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων αλλά και τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δαπάνης όλο το 2012 κατά -4,4%, το μόνο που μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι για άλλη μια χρονιά το λιανικό εμπόριο θα κινηθεί σε επίπεδα φτώχειας.
Το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων σε όλη την Ελλάδα, αφού η μείωση του τζίρου σε μικρές και μεγάλες πόλεις  κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 43%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%.
Η εικόνα είναι εντελώς απογοητευτική και προκαλεί έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του εμπορίου. Παρά τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση τα τρόφιμα, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της ανεργίας αλλά και κάθε μνημονιακού μέτρου λιτότητας  έχει εξαντλήσει στην κυριολεξία  όλους τους κλάδους του εμπορίου.
Τα ποσοστά μείωσης του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων σημαίνουν μια απώλεια εσόδων περίπου σε 4,5 δις ευρώ για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και αντίστοιχα έσοδα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τα δημόσια ταμεία.
Είναι σαφές ότι το κλίμα που διαμορφώνεται από τους μειωμένους τζίρους των   καταστημάτων ευνοεί την ανάπτυξη συναισθημάτων φόβου και απόγνωσης τόσο στους συνάδελφους όσο και –κυρίως- στους καταναλωτές. Όπως όλοι γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε, το εμπόριο είναι μια δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των καταναλωτών. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι στερημένοι από εισοδήματα καταναλωτές οι οποίοι αδυνατούν να καταναλώσουν, είναι και οι επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν όλους τους υπολογισμούς τους να πέφτουν έξω, και το κυριότερο εάν προβάλουν την τωρινή τους κατάσταση στο μέλλον το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι η μεγαλύτερη ύφεση, λιγότερα έσοδα και περισσότερα λουκέτα.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


1) Όλοι οι έμποροι θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν  την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο κατά 1/3 και καταδίκασαν την  αγορά.

2) 9 στους 10 εμπόρους δήλωσαν μείωση των πωλήσεών  τους κατά 40%  στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων αλλά και κατά το πρώτο δίμηνο του 2012.

3) 8 στους 10 εμπόρους χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.

4) 7 στους 10 εμπόρους δεν μπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς  στους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρυσι, ενώ λόγω έλλειψης  πίστωσης και εκκρεμών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες.

5) 6 στους 10 εμπόρους  αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις  τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισμένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων.

6) 5 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενώ πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με έναντι καταβολή του μισθού.

7) 4 στους 10 εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και περιμένουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να τις τακτοποιήσουν.

8) 3 στους 10 χρωστούν μισθούς ακόμα και τριών μηνών και δεν μπορούν να απολύσουν εργαζόμενους γιατί δεν έχουν τα χρήματα της αποζημίωσης.

9) 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έστω και οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν από μικρές έως  μεγάλες ζημιές.

10) 1 στους 10 εμπόρους μόνο πιστεύει ότι η αγορά θα συνέλθει πριν το 2013, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόμα τα μέτρα λιτότητας του παλαιού και νέου Μνημονίου.
Αναλυτικά, στους  παραδοσιακούς κλάδους του λιανικού εμπορίου η μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών (ΔΚΕ) και του όγκου πωλήσεων κατά την Χριστουγεννιάτικη αγορά του 2011, αλλά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2012, διαμορφώνεται ως εξής:

Πίνακες ΙΝΕΜΥ/ ΕΣΕΕ
Μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών, όγκου πωλήσεων και εκτιμήσεις
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΕΙΚΤΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
(%) (ΕΛΣΤΑΤ)
ΜΕΤΑΒΟΛΗ  ΟΓΚΟΥ ΠΩΛΗΣΕΩΝ(%) (ΕΛΣΤΑΤ)
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ  
ΔΙΜΗΝΟ ΙΑΝ-ΦΕΒ 2012/ ΙΑΝ-ΦΕΒ  2011 (ΙΝ.ΕΜ.Υ)


Δεκέμβριος   
(2011/ 2010)

Δεκέμβριος  
  (2011/ 2010)
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011   
Μεγάλα κατ. τροφίμων
-3,7
-6,3
-3,8%
Πολυκαταστή-ματα
-2,2
-1,5
-10%
Καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών
-20,5
-22,9
-29%
Καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού
-15,2
-18,2
-17%
Καταστήματα  φαρμακευτικών – καλλυντικών 
-10,0
  -9,1
   -23%
Καταστήματα  ένδυσης – υπόδησης
-17,6
  -17,2
  -38%
Καταστήματα επίπλων – ηλεκ. ειδών-οικ. εξοπλισμού
-17,4
-15,3
-31%
Καταστήματα βιβλίων –χαρτικών
-6,0
            -4,5
-15%
Πωλήσεις εκτός καταστημάτων
-40,1
Δεν υπολογίζεται
-40%









Αγοραστική κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις το 2012 σε σύγκριση με το 2011
σε 100 πόλεις της Ελλάδας


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με την κατάσταση της αγοράς,  προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Με το τέλος των  χειμερινών  εκπτώσεων τελείωσαν και οι αντοχές της αγοράς. Η τέταρτη χρόνια ύφεσης  έφερε  την  κατάρρευση της κατανάλωσης, «εκτέλεσε» το εμπόριο και «ερήμωσε» την αγορά που δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει σε κατάσταση φτώχειας.
Η μεγάλη μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των φετινών χειμερινών εκπτώσεων σε όσα καταστήματα απέμειναν και  παρά την παράταση ελπίδας με προσφορές, δυστυχώς αναμένεται να φέρει σύντομα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων στο λιανεμπόριο.
Η εικόνα της αγοράς  σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας είναι από απογοητευτική έως  τραγική, ενώ προκαλεί απόγνωση στους  εμπόρους το γεγονός ότι  είναι πλέον θέμα χρόνου να  οδηγηθούν σε αναγκαστική παύση πληρωμών.
Ο προ τριετίας προβληματισμός μας για την αγορά μετατράπηκε πέρυσι σε μια σοβαρή ανησυχία και εξελίσσεται φέτος σε μια θλιβερή πραγματικότητα.
Όμως, είναι κρίμα και άδικο τόσοι κόποι και θυσίες μιας ζωής για χιλιάδες συναδέλφους μας να πάνε χαμένες.  Οι μικρομεσαίοι έμποροι πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τη μάχη της επιβίωσης, να διατηρήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας   και  όλοι μαζί  να κρατήσουμε  ζωντανό το ελληνικό εμπόριο».


Εκ του Συλλόγου