Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

     Ο Εμπορικός Σύλλογος στα πλαίσια των δράσεων για την βελτίωση της αγοράς την καλοκαιρινή περίοδο, συμφώνησε με τα ξενοδοχεία της περιοχής μας τα εξής:
1) Στον πάγκο της υποδοχής του κάθε ξενοδοχείου θα τοποθετηθεί μια καρτολίνα με το διευρυμένο ωράριο της αγοράς μας, καθώς επίσης και στον πίνακα ανακοινώσεων.

2) Σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει πλαστικοποιημένο φυλλάδιο (Α4) επάνω στο οποίο θα αναγράφονται από την μια πλευρά αριθμητικά επιχειρήσεις-καταστήματα με πλήρη ενημέρωση με την επωνυμία, είδος του καταστήματος, διεύθυνση και την έκπτωση που προτίθεται να κάνει το κάθε κατάστημα στους τουρίστες που θα προσκομίσουν την κάρτα τους από τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν. Τα καταστήματα αυτά, στην δεύτερη πλευρά θα είναι τοποθετημένα σε χάρτη της περιοχής μας σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό.


ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ     ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Α) Έκπτωση σε αγορά προϊόντων με την προσκόμιση κάρτας του ξενοδοχείου.(Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ)

Β) Τα καταστήματα θα πρέπει να τηρούν το διευρυμένο ωράριο που έχει οριστεί από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Γ) Οι επιχειρήσεις ως μέλη του Εμπορικού Συλλόγου θα πρέπει να είναι ταμιακώς ενημερωμένες με την συνδρομή του έτους 2012.


       Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το γραφείο του Εμπορικού Συλλόγου.
 τηλ. 23730-24970 & κιν.698 20 33 312
 ώρες επικοινωνίας: 9:00-15:00

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΩΣ 25/05/2012.


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΠΑΠΑΜΕΤΗ ΟΛΓΑ
Τηλ. επικοινωνίας: 694 94 87 210

                                                                                      ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ



                                                                                                          Εκ του Συλλόγου

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


     Ένα αύριο με μέλλον και προοπτική, πέρα από τις ψευδείς και καθησυχαστικές υποσχέσεις,  αναμένουν  οι Έλληνες πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

     Η ψήφος που έριξαν οι Έλληνες κατ’ άλλους μεταφράζεται ως οργισμένη, κατ’ άλλους ψήφος τιμωρίας, ή ψήφος κατά του δικομματισμού και της αλαζονείας. Ένα, όμως, είναι το σίγουρο. Ότι οι πολίτες αυτού του τόπου, που τα τελευταία χρόνια υπερβαίνουν καθημερινά τα όρια τους, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά, οι άνεργοι που υπάρχουν, πλέον, σε κάθε ελληνική οικογένεια, οι νέοι που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στην Ελλάδα, την επομένη των εκλογών, ζητούν από το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της εθνικής του ευθύνης.

    Έχουν την απαίτηση από τους πολιτικούς που ψήφισαν είτε συνειδητά, είτε εν βρασμώ ψυχής, να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα με βασικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό μας συμφέρον σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με απλές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και δηλώσεις ότι «αδυνατούμε να συνεργαστούμε» ή «δεν αποδεχόμαστε την ανοχή τους…».

     Το εθνικό μας συμφέρον επιβάλλει οι πολιτικές δυνάμεις που μπήκαν στη Βουλή να «παιδευτούν», να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό και να αγωνιστούν από κοινού για ένα καλύτερο αύριο αυτού του τόπου, παραμερίζοντας τις όποιες επιμέρους θέσεις και διαφωνίες έχουν.
     Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι κοινωνία και οικονομία έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς.
     Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο Έλληνας ψηφοφόρος τους επέλεξε για να κυβερνήσουν, (εκτός ελαχίστων) και όχι για να πετούν αετό η να συνεχίζουν να πετροβολούν…
     Η χώρα έχει ανάγκη Κυβέρνησης. Κυβέρνησης που θα διασφαλίζει ένα μίνιμουμ σταθερότητας. Κυβέρνησης που θα διαχειριστεί σοβαρά και υπεύθυνα την κατάσταση και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, στην πάταξη της διαφθοράς, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στην αύξηση των επενδύσεων και των αναπτυξιακών μέτρων, στην αύξηση της απασχόλησης και στην καταπολέμηση της ανεργίας, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα και στους Έλληνες.  Σε αντίθετη περίπτωση, φοβόμαστε ότι θα την πληρώσουμε όλοι μας. Και πολίτες και πολιτικοί…




Εκ του Συλλόγου

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Με Υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. να «μεταφερθούν» σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και να μειώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι είτε ενήμεροι επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και δεν έχουν άλλες οφειλές, είτε βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία τηρούν κανονικά.

Αναλυτικότερα η Υπουργική απόφαση αναφέρει:

1. Δικαίωμα επιλογής στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από την κατηγορία στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 258/2005, έχουν οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών και είναι ενήμεροι. Επίσης, δικαίωμα επιλογής έχουν και οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που είχαν επιλέξει να μεταταχθούν προαιρετικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν επανέλθει στην υποχρεωτική κατηγορία σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 258/2005 όπως ισχύουν. Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012.

2. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ασφαλισμένοι είναι ενήμεροι τόσο γιατί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους όσο και γιατί τηρούν τους όρους της τυχόν ρύθμισης. Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος κατατάσσονται στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν την αίτηση και σε κάθε περίπτωση στην κατηγορία που θα υπάγονταν σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 258/2005 εάν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έως 31.12.2014 κατατάσσονται αυτοδίκαια από 01.01.2015 στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν υποβάλλει αίτηση.
Ασφαλισμένοι που επέλεξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν οποτεδήποτε να επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 258/2005 όπως ισχύουν, με αίτησή τους.

3. Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου, άπαξ και ισχύει έως την 31.12.2014. Η κατάταξη στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία και η καταβολή των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από το επόμενο προς έκδοση δίμηνο μετά την ημερομηνία αίτησης.
Στις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4075/2012 (11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της παρούσας Υπουργικής Απόφασης.

4. Ασφαλισμένοι που έχουν ασκήσει ή θα ασκήσουν το δικαίωμα προκαταβολής εισφορών με την έκπτωση του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (Α 66) δύνανται να ασκήσουν παράλληλα και το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

5. Η αίτηση κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία υποβάλλεται στο αρμόδιο, κατά περίπτωση, Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Α.Ε.Ε. το οποίο εκδίδει τη σχετική πράξη κατάταξης.


Εκ του Συλλόγου

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


                                          

                                                                                  Ν. Μουδανιά 5/05/2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τι περιμένει o εμπορικός κόσμος από την επόμενη Κυβέρνηση»

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια στην ελληνική κοινωνία και κυρίως να την πείσει ότι διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ανάσχεσης της ύφεσης πέραν την ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ανάγκη ενίσχυσης της Μμε επιχείρησης είναι επιτακτική. Επίσης, ως εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου δεν ζητάμε παροχές, ζητάμε όμως επιτακτικά να αποκατασταθούν οι αδικίες της προηγούμενης περιόδου, πριν να είναι πολύ αργά. Οι χειρισμοί της επόμενης κυβέρνησης στις μισθολογικές μειώσεις, στην υπερφορολόγηση, στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην ενοχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να είναι ξεκάθαροι, δίκαιοι, άμεσοι και ουσιαστικοί. Αυτό που πέρα και πάνω από όλα χρειαζόμαστε είναι καλύτερη ψυχολογία και ελπίδα για τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται σε μία δίνη απόγνωσης, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Η νέα κυβέρνηση οφείλει να αναπροσαρμόσει και να αξιοποιήσει άμεσα την τρέχουσα  περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ που σχεδιάστηκε το 2006, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί καν τι θα επακολουθήσει. Οι προσαρμογές που έγιναν μετά την κορύφωση της κρίσης, όπως η αύξηση του ορίου de minimis και τα ποσοστά συγχρηματοδότησης, ήταν τελικά μικρής σημασίας μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε ότι προτεραιότητα οποιασδήποτε αναπτυξιακής παρέμβασης θα πρέπει να είναι η επιβίωση της επιχειρηματικότητας και η διατήρηση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων σε πιο ευέλικτη μορφή. Υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά εργαλεία με το σκεπτικό της επιβίωσης των επιχειρήσεων. Τέτοια προγράμματα μπορεί να έχουν την μορφή επιδότησης για εκτέλεση νέων παραγγελιών, για αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών για κάλυψη αναγκών λόγω καθυστερημένων πληρωμών, δόσεων του ΤΕΜΠΜΕ και δυστοκίας στην αγορά γενικότερα. Τα ενεργά προγράμματα όπως  Jeremie,  Γενική και Νεανική Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, και τα αδιάθετα κονδύλια 8 δις ευρώ των χρηματοδοτήσεων από ΕΤΕπ, Διαρθρωτικά και Ταμεία Εγγυοδοσίας, μπορούν να ενισχύσουν μέχρι πρότινος υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, να αναπτύξουν ξανά δραστηριότητες και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Το ζητούμενο στην επιχειρηματικότητα σήμερα είναι η αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της  ευκολότερης πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Νομίζω ότι η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας χρειάζεται οπωσδήποτε την μόχλευση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διοχέτευσή τους χωρίς καθυστέρηση στην αγορά και την μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση.
Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος με τις προηγούμενες. Πρέπει να δείξει πολιτική βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος με υπερτροφικούς και δυσκίνητους μηχανισμούς, με δαιδαλώδεις διαδικασίες, με πολυνομία και γραφειοκρατία που συντηρούν τη διαφθορά και διατηρούν ένα εχθρικό, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Οι επιθέσεις «φοροαρπαγής» ενάντια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ήταν καταστροφικές για την ελληνική αγορά. Επιμένουμε στην ανάγκη μείωσης των φόρων γιατί η σημερινή κατάσταση της υπερφορολόγησης θα οδηγήσει σύντομα σε εσωτερική παύση πληρωμών. Μιλάνε όλοι για μείωση των τιμών στην ελληνική αγορά και έχουν δίκιο. Πώς όμως θα έλθει αυτή η μείωση όταν το 1/4 της τιμής ενός προϊόντος φορολογείται; Με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 19%, 9% και 5% οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών θα μειωθούν αισθητά, δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά και τονώνοντας την κατανάλωση.
Έχουμε επανειλημμένα μιλήσει για τη σύνδεση της φορολόγησης των επιχειρήσεων με τη διατήρηση της απασχόλησης. Επιτέλους, ας δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν ή διατηρούν θέσεις εργασίας. Μιλήσαμε για flat tax 15%. Δείτε στη Βουλγαρία, όπου αυτός ο φόρος είναι στο 10% πως το βουλγαρικό δημόσιο εισπράττει περισσότερα από το ελληνικό. Και εν τέλει, τα εισπρακτικά ισοδύναμα μέτρα των 11,6 δις, που ψάχνουν όλοι να βρουν μεσα στην επόμενη τριετία, θα  προέλθουν από  την ίδια τη μείωση της φορολογίας και τον περιορισμό της ετήσιας φοροδιαφυγής των 9 δις, την είσπραξη του ΦΠΑ των 15 δις, τον ενιαίο φόρο ακινήτων των 3,2 δις, την αύξηση των συναλλαγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των κερδών και της φορολογητέας ύλης και βεβαίως από την περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο. Η αγορά πρέπει να βγει από την ύφεση με φορολογικές ανάσες και κίνητρα. Ας της δοθεί, λοιπόν, αυτή η ευκαιρία, από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, με την αναγνώριση και επιβράβευση των συνεπών Μμε επιχειρήσεων.                 
Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να  προειδοποιεί για τη διετία 2012-2013 νέα έκρηξη φτώχειας, ανεργίας, λουκέτων, φόρων και κόκκινων δανείων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κλειστούν στο καβούκι τους. Εδώ και μήνες λεφτά ακούμε και λεφτά δεν βλέπουμε στην αγορά, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες. Το νέο πακέτο των 50 δις ευρώ στήριξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πρέπει επιτέλους να ανοίξει τις πόρτες των τραπεζών στις βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία σύστασης νέου επιχειρηματικού ταμείου εγγυήσεων από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κεφάλαια που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και θα εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν μια θετική εξέλιξη. Σε πρώτη φάση αναμένεται να διοχετευθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών εγγυήσεις ύψους 1 δις ευρώ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια μέσω των δύο νέων Ταμείων Εγγυήσεων μεγάλο μέρος των 14,3 δις ευρώ διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλων περίπου 8 δις ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και το Κοινωνικό Ταμείο θα μπορούν να απορροφηθούν με αντίστοιχη τροποποίηση της απαιτούμενης διαδικασίας. Όσον αφορά στη μεσολάβηση των Τραπεζών για την ροή των κονδυλίων στήριξης, έχουμε επισημάνει τις δυσκολίες χρηματοδότησης και της περαιτέρω μείωσης της πιστωτικής επέκτασης κατά επιπλέον -4% προς την πραγματική οικονομία. Αναμένουμε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία όμως μετατίθεται συνεχώς, θα μπορέσουν οι τράπεζες να βελτιώσουν τις συνθήκες  ρευστότητας, ώστε να  μπορέσει  να ξεκολλήσει η αγορά.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να πιέσει η νέα κυβέρνηση τις τράπεζες  τους εταίρους και τους δανειστές μας, ώστε η οικονομία μας να εγκαταλείψει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, αντικαθιστώντας τη συνταγή λιτότητας και τα υφεσιακά μέτρα με συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις και έργα στα πλαίσια των πρόσφατων σχεδίων της Ε.Ε. για ένα  ευρωπαϊκό «Σύμφωνο Ανάπτυξης».


Εκ του Συλλόγου