Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΑΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ


2
                                                                                                              Ν. Μουδανιά 27/04/2012

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                              

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ΑΝ 380/68, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η 1η Μαΐου μπορεί να κηρυχθεί σε υποχρεωτική αργία, πρακτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια.
Για φέτος, η συγκεκριμένη ημέρα κηρύχθηκε αργία, με την υπ’ αριθμ. 6568/262/2012 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 1080Β, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα).
 Κατά συνέπεια, η πρωτομαγιά και για εφέτος εξομοιώνεται με Κυριακή και δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση μισθωτών. 
 Εξαιρούνται των παραπάνω όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.  Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).  Σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, οι υπάλληλοι των καταστημάτων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως ισχύει για κάθε μήνα, είτε εργασθούν, είτε όχι.

Εκ του Συλλόγου

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012


                                                                                 Ν. Μουδανιά 25/04/2012


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ν. 4055/2012 για τη "Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής"

Ιδιαίτερα ασφυκτικές για τους ενοικιαστές εμπορικών καταστημάτων μπορούν να χαρακτηρισθούν οι αλλαγές που προβλέπονται από το ν. 4055/2012  για τη "Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής", που αφορά στις μισθώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές οι οποίες μειώνουν το εύρος  της διαδικασίας έκδοσης και εκτέλεσης διαταγής απόδοσης μισθίου και συντόμευσης  της διαδικασίας έξωσης, ενώ αντίστοιχα περιορίζουν τον τρόπο και το χρόνο αντίδρασης του ενοικιαστή, είναι οι ακόλουθες:
 1. Για να γίνει η έξωση του ενοικιαστή που οφείλει μισθώματα, ο ιδιοκτήτης πρέπει να εκδώσει διαταγή απόδοσης μισθίου από το δικαστήριο. Της διαταγής προηγείται εξώδικο που αποστέλλεται στον ενοικιαστή και του τάσσει προθεσμία να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα.  Η προθεσμία καταβολής ήταν ένας μήνας και τώρα γίνεται 15 ημέρες.
2. Πριν το νέο νόμο, αν ο ενοικιαστής μετά την πρώτη όχληση του ιδιοκτήτη πλήρωνε τα ενοίκια, τότε σε περίπτωση δεύτερης δυστροπίας έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία του εξωδίκου. Με το νέο νόμο, η υποχρέωση δεύτερου εξωδίκου καταργείται.
3. Πριν το νέο νόμο, τα δικαστήρια δεν δέχονταν να εκδώσουν διαταγή απόδοσης εάν η μίσθωση ήταν αόριστης διάρκειας. Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα έκδοσης διαταγής απόδοσης ακόμα και όταν έχει λήξει η μίσθωση, αρκεί να προσκομιστεί το αρχικό μισθωτήριο, σφραγισμένο από την εφορία.
4. Με το προηγούμενο καθεστώς, άλλη ήταν η διαταγή απόδοσης και άλλη η διαταγή πληρωμής των οφειλομένων ενοικίων, λογαριασμών κ.λπ.. Τώρα η διαδικασία ενοποιείται.
 5. Με την προηγούμενη διαδικασία ο ιδιοκτήτης έπαιρνε στην αρχή αντίγραφο της διαταγής απόδοσης, το κοινοποιούσε στον ενοικιαστή, κατόπιν έπαιρνε το απόγραφο της απόφασης, το κοινοποιούσε και αυτό και μετά προχωρούσε στην έξωση.  Η διαδικασία τώρα συντομεύεται, καθώς η πρώτη κοινοποίηση καταργείται.  Τώρα πλέον ο ιδιοκτήτης λαμβάνει απόγραφο αμέσως, το κοινοποιεί και μετά από 20 ημέρες (που είναι η προθεσμία που δίνεται στον ενοικιαστή για να αποχωρήσει μόνος του) μπορεί να προχωρήσει στην έξωση.
 6. Παλιά, η έκθεση αποβολής του δικαστικού επιμελητή έπρεπε να κοινοποιηθεί προς τον ενοικιαστή που εξώστηκε.  Η υποχρέωση αυτή καταργείται αν ο αποβληθείς ενοικιαστής δεν έχει γνωστοποιήσει την νέα του διεύθυνση.
 7. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να φυλάει υπ' ευθύνη του τα πράγματα που εγκατέλειψε ο αποβληθείς ενοικιαστής, παύει να ισχύει 6 μήνες μετά την αποβολή.

Εκ του Συλλόγου

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ


                                                                                     
                                                                     Ν. Μουδανιά 25/04/2012

ΘΕΜΑ : «Περί της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών»
Σχετ.: Οι διατάξεις των άρθρου 20, του Ν.4075/2012(ΦΕΚ 89/τ.Α’/11-4-2012)

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20, του Ν.4075/2012(ΦΕΚ 89/τ.Α’/11-4-2012) «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους:

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις αντικαθίστανται oι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 26 του ΑΝ.1846/1951, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 13 του Ν.2972/2001 και συμπληρώθηκαν με την παρ.4 του άρθρου 33 του Ν.3232/2004 και την παρ. 1 του άρθρου 32 του Ν.3518/2006, ως ακολούθως:

«Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα.
Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο.
Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μαϊου αντίστοιχα.»

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4075/2012από 11-4-2012 ημερομηνία ισχύος του εν λόγω νόμου και εφεξής, ο υπόχρεος εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία.

Ωστόσο, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας η Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, κρίνει αναγκαίο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει χώρα από την μισθολογική περίοδο Ιουλίου 2012 και μετέπειτα. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιουλίου 2012 πρέπει να καταβληθούν στις Τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλ. έως 7 Αυγούστου (Σημ.: επί του θέματος θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση).

Κατόπιν των ανωτέρω, οι καταβολές των εισφορών που αφορούν μισθολογικές περιόδους Απριλίου 2012, Δώρου Πάσχα 2012, Μαΐου 2012 και Ιουνίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά.


ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ


Λήγει στις 30 Απριλίου, η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (όπως και σε όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία). 

Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης είναι έως τις 31 Μαΐου και για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31/12/2013. Η ρύθμιση αφορά κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2011. 

Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν αίτηση ως τις 30/4/12, θα έχουν έκπτωση 40% στα..... πρόσθετα τέλη. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, έως και 6 δόσεις, η έκπτωση είναι 100% και έως 10 δόσεις, 75%. 

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και την έχουν απωλέσει.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Τακτική ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ μελών. 
Πέμπτη 23/04/2012 ώρα 9μ.μ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

    Σε μια εποχή που τα λουκέτα αυξάνονται, ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα και το εμπόριο απειλείται, το κράτος συνεχίζει  δημιουργεί νέους φόρους, χαράτσια κτλ., εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, καταστηματάρχες, πρέπει να ανταπεξέλθουμε και να δουλέψουμε με στόχο, όχι πια, την μεγάλη κερδοφορία αλλά την διατήρηση-συντήρηση της δουλειάς μας.
     Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει και οφείλουμε όλοι να είμαστε έτοιμοι, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε καταναλωτική σταγόνα που πέφτει στην περιοχή μας πρέπει να την συλλέγει η αγορά των Μουδανιών.

Αυτό συνεπάγεται: - Σωστή εξυπηρέτηση-υπηρεσίες
                                - καθαρές συναλλαγές
                                - διευρυμένο ωράριο  

     Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, σας καλεί στην τακτική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26/04/2012 και ώρα 9μ.μ.(μετά το κλείσιμο των καταστημάτων)

Κύριο θέμα:  Διεύρυνση θερινού ωραρίου.


Η παρουσία σας
    Η πρόταση σας
         Η γνώμη σας    Μετράει






Εκ του Συλλόγου

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΟΑΕΕ


                                                                              Ν. Μουδανιά 6/04/2012
                                                                              Αρ.πρωτ:168



Προς:          Διοικητή & Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε.
Κο Βουδούρης Γεράσιμος
Κοιν: -    Ε.Σ.Ε.Ε.
-         Ο.Ε.Σ.Κ.Α.Μ.Θ.
-         Μ.Μ.Ε.

Κύριε Πρόεδρε,
      Οι Διοικήσεις των Εμπορικών Συλλόγων  του Δήμου Νέας Προποντίδας και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, σας μεταφέρουν τις έντονες διαμαρτυρίες επιχειρήσεων – μελών τους για τις ασφυκτικές ρυθμίσεις τις οποίες σωστά καταγγέλλατε κατά καιρούς. Δυστυχώς όμως τα δυσμενή αποτελέσματα αυτών είναι πλέον ορατά και διογκώνονται από την παρατεταμένη ύφεση που επικρατεί στην αγορά, την έλλειψη αγοραστικής ζήτησης και το κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αγοράς.
Οι διαμαρτυρίες των μελών μας που είναι ενταγμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε είναι πλέον συνεχείς καθότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, λόγω αυτής της οικονομικής κρίσης των δύο τελευταίων χρόνων.
Γι’ αυτό οι Διοικήσεις των Συλλόγων Νέας Προποντίδας  και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ζητάμε να πάρετε αποφάσεις έκτακτης ανάγκης για όσο θα διαρκεί η οικονομική κρίση.
Οι προτάσεις αυτές αναφέρονται σε:
  1. Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τον Ο.Α.Ε.Ε., για τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια. Κατάργηση κάθε πρόσθετου τόκου και λοιπών επιβαρύνσεων. 
  2. Κατάργηση κάθε ποινικοποίησης, λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε., και αναστολή κάθε δικαστικής διαδικασίας, ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών,  καθώς η προσωπική κράτηση δε θα οδηγήσει στην εξόφληση των οφειλών του ασφαλισμένου.


  1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εμπόρους, ακόμη και για όσους αντιμετωπίζουν αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών ή διαφορετικά να έχει την δυνατότητα ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ποσό για να έχει ασφάλεια.
  2. Ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δε θα υπερβαίνουν το 20% της τρέχουσας εισφοράς, προκειμένου να είναι βιώσιμη η νέα διαδικασία ρύθμισης για όσους μπορούν και θέλουν να υπαχθούν σε αυτή.
  3. Ακύρωση του χρονικού περιορισμού ισχύος της διαδικασίας ρύθμισης (μέχρι 31/12/2012), βάσει του Ν. 3943-2011 που ισχύει σήμερα, καθιστώντας την αποτρεπτική και σχεδόν ανενεργή. Η ρύθμιση πρέπει να είναι ευέλικτη, ώστε να μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους οφειλέτες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε να γίνεται παρακράτηση ποσοστού για τις οφειλές από τη σύνταξή τους, αν αδυνατούν να πληρώσουν.
  4. Άρση των υποχρεώσεων περί έκδοσης βιβλιαρίου απορίας στους εμπόρους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι γεγονός ότι η κατηγορία αυτή των εμπόρων δεν μπορεί να εκδώσει ούτε βιβλιάριο απορίας, επειδή οι Δήμοι τούς ζητούν, είτε βεβαίωση μη ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε., είτε διακοπή από την Εφορία. Καθώς το ζήτημα είναι καθαρά ανθρώπινο, ζητούμε να αίρονται οι υποχρεώσεις αυτές για όσους έχουν ανάγκη και να τους εκδίδεται βιβλιάριο απορίας, τη στιγμή που βιβλιάρια καλώς δίδονται ακόμη και σε αλλοδαπούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
  5. Ένταξη των επαγγελματιών που εδρεύουν σε χωριά (κάτω των 2.000 κατοίκων) σε ειδική κατηγορία του Ο.Α.Ε.Ε με εισφορές ανάλογες του Ο.Γ.Α.

Με εκτίμηση