Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

   ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ «ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ» ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους, συνάδελφοί μας ζητούν από τις Διοικήσεις να «κηρύξουν» για τα μέλη τους στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα επιβαλλόμενα εισπρακτικά μέτρα λιτότητας ή στις νέες έκτακτες φορολογικές εισφορές ή ως συμπαράσταση στην άδικη και παράλογη αύξηση του ΦΠΑ των χιλιάδων πελατών μας στο χώρο της εστίασης, νοιώθοντας την ίδια και μεγαλύτερη αγανάκτηση.
Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς είχαν διατυπώσει εδώ και καιρό ανάλογους τρόπους αντίδρασης στις γενικές μας συνελεύσεις και ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που σήμερα, υπό συνθήκες αδικίας και ασφυξίας έχουν δικαιολογημένα ανάλογες σκέψεις. Ωστόσο, οι σχετικές ενέργειες δεν είναι χωρίς συνέπειες και μπορεί να συνεπάγονται ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις που καταφεύγουν σε αυτές, αλλά και για τα μέλη μας που τις διαπράττουν.  Πιο κάτω, η νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ, προς ενημέρωση όλων αναφέρει τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα:

Άρθρο: 184

Κείμενο Άρθρου
«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Άρθρο: 186

Κείμενο Άρθρου
« Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83.
 Οι πράξεις του άρθρου αυτού μπορεί να μείνουν ατιμώρητες αν ο υπαίτιος ανακάλεσε με δική του θέληση την πρόκληση, την προσφορά ή την αποδοχή».

Κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στην επιμέτρηση της ποινής φυλάκισης, ο δικαστής μπορεί να μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο της ποινής. Άρα:

ü      Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί για διέγερση (άρθρο 184) μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από 10 ημέρες έως 3 χρόνια.
ü      Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 186 μπορεί να τιμωρηθεί από 10 ημέρες έως 1 χρόνο φυλακή εάν το ποσό του οφειλέτη είναι έως 5000 € (άρθρο 3 ν. 3943/2011).  Εάν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο κινδυνεύει με μεγαλύτερη φυλάκιση. 
Το πρώτο αδίκημα του 184 είναι «γενικό» και αφορά όλα τα αδικήματα, ενώ το δεύτερο του 186 «εξειδικεύεται» σε συγκεκριμένο αδίκημα, η βαρύτητα του οποίου κρίνεται κατά περίπτωση. Εναπόκειται στον Εισαγγελέα που θα συντάξει το κατηγορητήριο ποιο από τα δύο θα επιλέξει ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με τους νομικούς της ΕΣΕΕ, αυτός που παρακινεί γενικά και δημόσια μέσω των ΜΜΕ να μην καταβάλλεται ο ΦΠΑ θα τιμωρηθεί με το άρθρο 184.
Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι αυστηρές ποινές και τα εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν στους συναδέλφους μας, που θα ακολουθήσουν τις προτροπές αντίδρασης με «στάση πληρωμών», χωρίς όμως να μπορούμε στη συνέχεια να τους βοηθήσουμε να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις.
Οι φορείς εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου σε κάθε γωνιά της χώρας μας έχουν επανειλημμένως δείξει υπευθυνότητα και γνωρίζουν να αντιδρούν πάντα στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας. Άλλωστε, στην ελληνική αγορά σήμερα, η «στάση πληρωμών» δεν είναι προτροπή αντίδρασης, αλλά αποτέλεσμα της «παύσης εμπορίου».  



                                                               Εκ του συλλόγου