Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΝΟΪΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΜΕ


                                                                                     Ν. Μουδανιά 10/10/2011


                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΘΕΜΑ: ΕΥΝΟΪΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΜΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

         Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας γνωστοποίησε προς την ΕΣΕΕ ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των τεσσάρων Τραπεζών που, σε συνεργασία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, θα χορηγήσουν ευνοϊκά δάνεια, συνολικού ύψους 900 εκ. ευρώ, προς τις Μμε επιχειρήσεις, μέσω της δημιουργίας πέντε Ταμείων Δανειοδότησης.
Κάθε Ταμείο θα διαθέτει κοινό κεφάλαιο με διαθέσιμα της Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και θα παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, στους ακόλουθους πέντε τομείς:
1.      «Γενική Επιχειρηματικότητα», με ανάδοχο την Alpha Bank.
2.      «Επιχειρηματικότητα Νέων», με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
3.      «Εξωστρέφεια», με ανάδοχο την Eurobank EFG.
4.      «Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
5.      «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά», με ανάδοχο την Τράπεζα Πειραιώς.
Το επιτόκιο των δανείων, που θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου (μέχρι 10 έτη), θα κυμαίνεται από 3,67% έως 4,53%, αναλόγως της Δράσης που θα ενταχθεί το επενδυτικό σχέδιο.
Αρμόδιος φορέας για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων, την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ για την πορεία των δράσεων θα είναι η Τράπεζα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι δικαιούχοι των δανείων είναι όλες οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ενταχθεί ή όχι σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων (Επενδυτικός, ΕΣΠΑ).
Παρακαλούμε για τη γνωστοποίηση της παρούσας στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη σας.

                                                                                   ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ