Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, σας ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο.
Η συμφωνία μας αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση κοινωνικής ειρήνης στην αγορά. Αντανακλά τη βούληση των μερών για δέσμευση και εξεύρεση κοινών λύσεων όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας.
Έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε χρυσές τομές, προς όφελος αμοιβαίο, χωρίς να έχουμε ανάγκη την κρατική παρέμβαση ή την προσφυγή στην διαιτησία, οποιουδήποτε τύπου και μορφής. Στο εμπόριο, εργοδότες και μισθωτοί είμαστε και οι δυο εργαζόμενοι και μάλιστα υπό τις ίδιες συνθήκες και με το ίδιο ωράριο.  Ο ανθρώπινος παράγοντας στην Μμε Εμπορική Επιχείρηση είναι ακόμα κεντρικής σημασίας και οι εργαζόμενοι αποτελούν για εμάς ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο προσπαθούμε να διαφυλάξουμε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.  Οι μικρομεσαίοι εργοδότες του ελληνικού εμπορίου προσπαθούμε πραγματικά να βρούμε οδούς συνεννόησης με τους εργαζόμενους, κρατώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ζωντανές. 
Τα πλεονεκτήματα από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, σε σχέση με τους αυτοματισμούς μειώσεων που έχει επιβάλλει το μνημόνιο 2, είναι σαφή και ακλόνητα:
  1. Σχεδιάσαμε ξανά την σύμβαση εφ’ όλης της ύλης, από την αρχή «σε λευκό χαρτί» και αποτελεί πλέον μία κοινωνική συμφωνία, με ρεαλιστικές επιλογές και όρους επωφελείς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.  Η μετρημένη και στο μέτρο του απαραίτητου μείωση του μισθολογικού κόστους ήταν πλέον αναγκαία, με κύριο στόχο να κρατήσουμε την σύμβασή μας στην ζωή και να εξασφαλίσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. 
  2. Με την εισαγωγή της μετενέργειας, ο από το νόμο υπολογισμός προβλέπει διατήρηση του βασικού μισθού στα 918 € μικτά, ενώ με την υπογραφή της νέας σύμβασης ο βασικός μισθός μειώνεται στα 860 €.  Σε ποσοστά η μείωση του βασικού μισθού ανέρχεται σε 6,7%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση των μισθών όλων των ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στην σύμβαση ξεπερνά το 11%. Η συμφωνία ελεγχόμενης υποχώρησης του βασικού μισθού στα επίπεδα της 1-1-2009 ανοίγει νέους δρόμους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιουργεί καινοφανείς τάσεις και μας δίνει το πλεονέκτημα για τις μελλοντικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις. Εκτός αυτών, υλοποιήθηκε η  πρόταση της  ΕΣΕΕ  για επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα του 2009 και «πάγωμα» επιδομάτων και ωριμάνσεων για ένα χρόνο.
  3. Οι «αυτόματες» εκ του νόμου προσαρμογές μετέτρεπαν τις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων μας σε ατομικές, πράγμα που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε περαιτέρω μεταβολή των όρων θα απαιτούσαν την απευθείας συνεννόηση με τον κάθε ένα από τους εργαζόμενους ξεχωριστά και την παροχή της σύμφωνης γνώμης του.  Με την υπογραφή της σύμβασης, εξακολουθεί να ισχύει το διευθυντικό μας δικαίωμα για εκ των άνω προσαρμογές και παράλληλα διατηρείται το καλό κλίμα εντός των επιχειρήσεών μας, αφού οι μειώσεις που πετύχαμε είναι δίκαιες και έχουν ισχύ για όλους τους εργαζομένους μας.  


  1. Η κατάρτιση της σύμβασης του εμπορίου είναι μία κίνηση καλής θέλησης και αισιοδοξίας προς την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.  Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι και διατηρούμε σε αξιοπρεπή επίπεδα τους μισθούς των εργαζομένων μας.  Μέσα στο ζοφερό κλίμα της οικονομικής καχεξίας και της ανέχειας και με τους τραπεζικούς κρουνούς κλειστούς πλέον για εμάς από καιρού, μόνο η κατανάλωση έχει απομείνει ως ασφαλής πηγή ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μας.  Η σύμβαση αυτή είναι παρακαταθήκη για την διατήρηση της κατανάλωσης, καθώς έχει ιδιαίτερο δημόσιο ενδιαφέρον και με βεβαιότητα θα δημιουργήσει τάση γενίκευσης και υπογραφής άλλων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με το ίδιο περιεχόμενο.
  2. Ανοίξαμε τους ορίζοντες της σύμβασής μας, καθώς δεσμευθήκαμε να διεκδικήσουμε από κοινού με τις εργατικές οργανώσεις πάγια αιτήματά μας, τα οποία έτσι καθίστανται αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης.  Εντάξαμε θέματα, τα οποία ήταν μέχρι χθες άγνωστα στην συλλογική διαπραγμάτευση, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους συνεπείς επιχειρηματίες, η μείωση του ΦΠΑ, η κατάργηση του χαρατσιού για τους ιδιοχρησιμοποιούμενους επαγγελματικούς μας χώρους, η εμπορική χωροταξία, οι περιορισμοί στη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και υπερκαταστημάτων κ.λπ..
Η ΕΣΕΕ πάντα ήταν στην πρωτοπορία των εξελίξεων, χάραζε δρόμους μέσα από τα αδιέξοδα, στήριζε τον Έλληνα επιχειρηματία και πολίτη και έδινε ρεαλιστικές λύσεις. 
Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας του εμπορίου είναι απόδειξη ότι η τάση αυτή συνεχίζει αμείωτη και αποδίδει, διασφαλίζοντας την ιδιαίτερη αναγνώριση και την αποτελεσματική συμμετοχή που έχουμε στην διαμόρφωση της δημόσιας ζωής της χώρας μας.
Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την παρούσα καθώς και την συνημμένη νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση του εμπορίου στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη σας.

Πηγή: ΕΣΕΕ

Εκ του Συλλόγου