Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΤΖΕΝΤΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ


Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,
Μετά από συστηματικές προσπάθειες, ένα πάγιο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) οδεύει προς την υλοποίηση: το χτύπημα του παρεμπορίου στην πηγή του, δηλαδή στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση. 
Η αρχή γίνεται από την νησιωτική Ελλάδα, όπου το παρεμπόριο μπαίνει στο στόχαστρο των αρμοδίων υπηρεσιών, με επικέντρωση στον έλεγχο των τρόπων μεταφοράς των διατιθέμενων προιόντων, που περνούν από τα λιμάνια απαρατήρητα, λόγω της διακίνησης μεγάλου αριθμού επιβατών κατά τους θερινούς μήνες.
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με την συμμετοχή του Υπουργού κ. Μουσουρούλη, του Γενικού Γραμματέα Ναυσιπλοΐας, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, του Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ, του Ειδικού Γραμματέα Εποπτείας της Αγοράς, του Προϊσταμένου Τελωνειακών Ελέγχων του ΣΔΟΕ, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Οργανισμού Λιμένος κλπ.
Σε αυτήν την πρώτη σύσκεψη, την ΕΣΕΕ εκπροσώπησαν ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ. Παναγιώτης Καραγιάννης και η αντιπρόσωπος κα Κατερίνα Φουντουλάκη.
Τα μηνύματα που δίνουν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι άκρως ενθαρρυντικά. 
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των άμεσων δράσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, αποφασίστηκε το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τους Δήμους (Δημοτική Αστυνομία) και τις Περιφέρειες, να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου στα κύρια λιμάνια και στις κύριες παραλίες.
Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο, σε όλα τα μεγάλα νησιά, μέσω των οποίων διακινούνται οι απομιμήσεις προϊόντων, δόθηκαν εντολές ώστε τα κατά τόπους λιμεναρχεία και οι αστυνομικές διευθύνσεις να διεξάγουν ελέγχους σε 24ωρη βάση.
Εκτός των άμεσων ενεργειών, η ΕΣΕΕ έθεσε στο τραπέζι με επίταση την ανάγκη παρεμβάσεων στην υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε να καταπολεμηθεί το παρεμπόριο στα λιμάνια και να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, με τη συμμετοχή και ανθρώπων του ΣΔΟΕ.
Τέλος, η ΕΣΕΕ ζήτησε την συνδρομή του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ως προς τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα, όπως το «μεταφορικό ισοδύναμο», η εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά κλπ.  
Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να συνδράμει τις προσπάθειές μας, καθώς και ότι ανάλογες θεματικές συναντήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στο Υπουργείο και στο μέλλον, ώστε αφενός να αποτιμώνται τα αποτελέσματα των αποφάσεων, αφετέρου να χαράζεται η κάθε φορά αρμόζουσα στρατηγική ενεργειών.