Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ααντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010




Τεράστια αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων της Αθήνας, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010.


 Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για την απόφασή αυτή , τονίζοντας ότι θα προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη δομή της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται στις μικρού και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους.

            Οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, κατά τη διάρκεια των εορτών,  είναι υπεραρκετές, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών και την καταναλωτική κίνηση, η οποία, όπως γνωρίζετε, δεδομένης της οικονομικής κρίσης έχει φτάσει στο «ναδίρ».

Το άνοιγμα των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή τον Δεκέμβριο  δεν πρόκειται να συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, καθώς το πρόβλημα του καταναλωτή δεν είναι το ωράριο, αλλά ο δραστικός περιορισμός του εισοδήματός του προς κατανάλωση.

Αντίθετα, η διεύρυνση του ωραρίου το μόνο που θα προσφέρει, είναι απλώς η αναδιανομή του ήδη ισχνού κύκλου εργασιών, υπέρ των μεγάλων μονάδων λιανικής πώλησης και των εμπορικών κέντρων.

Σε μια εποχή που οι εμπορικές επιχειρήσεις, κατά την οποία δίνουν «τιτάνια» μάχη, προκειμένου να διασωθούν από την οικονομική δυσπραγία και να μην κλείσουν, τέτοιες αποφάσεις οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του τζίρου τους και στην αύξηση του λειτουργικού τους κόστους, τη στιγμή που αυτές θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να φθίνει ο χρόνος επιβίωσής τους.

Εκφράζοντας την καθολική αντίδραση των χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, μικρών και μεσαίων εμπόρων τους οποίους εκπροσωπούμε, είμαστε ρητά και κατηγορηματικά αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 .