Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ 2010


Απώλειες της τάξης   του 30%  μέσο όρο, κατέγραψε η αγορά των Νέων Μουδανιών, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Σύλλογος Εμπόρων & Επαγγελματιών  Νέων Μουδανιών, σε δείγμα 50 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας .Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για μερική ανάκαμψη στην περίοδο των εορτών όχι μόνον δεν ευοδώθηκαν, αλλά και με δεδομένο την απογοητευτική καταναλωτική κίνηση, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια,  γίνεται αντιληπτό  ότι το εμπόριο της πόλης μας έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και τα περιθώρια επιβίωσής του είναι μηδαμινά,  εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι  το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ,  μόνον το 23% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο  που έκανε κατά την περίοδο των εορτών.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών , το 81% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 11% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδε αύξηση στον τζίρο τους.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 18 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο, ενώ το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.
Στο σημείο αυτό, να τονιστεί ότι το 86% των ερωτηθέντων εφάρμοσαν προσφορές ή μειωμένες τιμές κατά το διάστημα των εορτών και ότι το 12% του συνόλου προέβη σε μείωση του προσωπικού του το έτος 2010.
Η αγορά ζητά από την Πολιτεία να αφουγκραστεί την «κραυγή αγωνίας» που εκπέμπει και να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αγώνα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους.




                                                                ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ