Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Διασφάλιση Κυριακάτικης Αργίας"

Η ΕΣΕΕ ένα μήνα πριν έδωσε μια μάχη με στόχο την ανατροπή της απόφασης της Νομαρχίας Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων στην Αθήνα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή  δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και προκάλεσε την αντίδραση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. Με την έγκαιρη προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη αυτή κερδήθηκε και η Κυριακάτικη Αργία  παραμένει αδιαπραγμάτευτη.Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, την 10η  Ιανουαρίου, συζήτησε τις ασάφειες του Καλλικράτη και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν σε θέματα, όπως το ωράριο, η Κυριακάτικη Αργία, η εγκατάσταση και λειτουργία υπερκαταστημάτων και αλλοδαπών επιχειρήσεων, το παρεμπόριο καθώς και τη δεύτερη απόφαση, αυτή της Νομαρχίας Κυκλάδων, που ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές σε πολλά νησιά για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2011.  Προκειμένου να τεθούν δικλείδες ασφαλείας και να αποφεύγονται εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί στο μέλλον, το Προεδρείο αποφάσισε να ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο εντός των εμπορικών οργανώσεων, ως προς το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θέματα πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.Αποτελεί πεποίθησή μας ότι εφόσον υπάρχουν ανάγκες για λειτουργική προσαρμογή του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές και ενόψει των συνθηκών, να επισημανθούν πρώτα από την ΕΣΕΕ και από τον εμπορικό κόσμο ολοκληρωμένα, παρά να συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις και τις αυθαίρετες αποφάσεις της «Καλλικρατικής» Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από την πάγια θέση μας για την διαφύλαξη της Κυριακής Αργίας.Στο πνεύμα αυτό, προγραμματίστηκε κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Λιανεμπορίου της ΕΣΕΕ, όπου μετέχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.  Στη συνεδρίαση αυτή, θα προσκληθούν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων του εμπορίου (ΟΙΥΕ) και του ΣΕΛΠΕ.  Στόχος της διοίκησης της ΕΣΕΕ δεν είναι ούτε να παραπλανήσει, ούτε να μεταπείσει, αλλά να σημάνει συναγερμό και να καλέσει τους συναδέλφους μας να σκεφτούμε από κοινού λύσεις που δεν ενέχουν τον κίνδυνο της αδικίας.Πρέπει να επιλέξουμε εάν θέλουμε να καταλήξουμε να αποφασίζουν σιωπηρά άλλοι για εμάς, ή να σκεφτούμε μεγαλόφωνα όλοι μαζί και να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, επιλέγοντας αυτό που αντέχουν οι δυνάμεις μας.  Σας διαβεβαιώνουμε ότι η σημερινή ΕΣΕΕ δεν θα γίνει ποτέ ένας από τους «παραπλανήσαντες», αλλά ούτε και ένας από τους «παραπλανηθέντες» και σίγουρα δεν θα παίξει τα «πολυεθνικά παιχνίδια» συγκαλυμμένων συμφερόντων.
Η συμπερίληψη από το Μνημόνιο του Λιανεμπορίου στα 160 κλειστά επαγγέλματα ενέχει κινδύνους άνισου ανταγωνισμού με τη δημιουργία υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών χωριών καθώς και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως της Κυριακάτικης Αργίας. Μια σειρά από ξένες εταιρίες επιδιώκουν με νόμο να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της αγοράς στα «θηρία», να καταργήσουν τους περιορισμούς και να ανοίξουν το δρόμο στις πολυεθνικές να αλωνίσουν, στραγγαλίζοντας οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να γκρεμίσουν ότι χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ο μύθος περί ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές σε χώρες της Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να καταρρεύσει, αφού σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το κόστος της αστοχίας από πλευράς της ΕΣΕΕ είναι απαγορευτικό και δεν επιτρέπεται να αιφνιδιαστούμε.  
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως σε κάθε κρίσιμο θέμα, η Διοίκηση της ΕΣΕΕ δεν πρόκειται να υποβάλει προς την Κυβέρνηση προτάσεις, προτού υποβληθούν σε εξαντλητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μας.  Ως εκ τούτου, όποιοι από τους συναδέλφους ασχολούνται με τη λιανική και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου είναι ευπρόσδεκτοι. Επίσης, θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα να έχουμε μέχρι τις 21 Ιανουαρίου τις επισημάνσεις, τις θέσεις και τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς (προσφορές, εκπτώσεις, ωράριο), τη διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας και τη σχετική επικαιροποίηση του νόμου.
Η ΕΣΕΕ όχι μόνο δεν ανοίγει «κερκόπορτα», αλλά πρόθεσή της είναι να κλείσει ερμητικά τις πόρτες και να τις κλειδώσει με ένα λειτουργικό νόμο, που θα διαφυλάττει και θα προάγει τον ενεργό ρόλο των Εμπορικών Συλλόγων σε κάθε απόφαση και για κάθε θέμα λειτουργικότητας της ελληνικής αγοράς.

                                                   εκ του συλλόγου
πηγή : http://www.esee.gr/