Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Φ.Π.Α

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις στερεί από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα. Έτσι, μειώνονται εμμέσως τα κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους.Η ΕΣΕΕ, θεωρώντας το πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ ουσιαστικά ως έμμεσο άτοκο δανεισμό από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο ελληνικό δημόσιο, υπέβαλε δύο φορές κατά το παρελθόν (24/2/2010 & 02/06/2010) επίσημο αίτημα προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με το οποίο ζητούσε τον συμψηφισμό του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία ενός εξολογιστικού αλληλόχρεου λογαριασμού οφειλών. Τονίζουμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν ξεχνά ότι τόσο η απόδοση όσο και η επιστροφή ΦΠΑ είναι μια αμφίδρομη υποχρέωση.
Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι στη χώρας μας έχει πλέον εδραιωθεί ένα φορολογικό σύστημα οπισθοδρομικό, αγχωτικό και δύσκαμπτο. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι ακόμη και η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δίκαια τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως ο συμψηφισμός, προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια.
Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων έχουν δημιουργήσει την υποδομή, ώστε να ξεπεραστούν οι «τεχνικές δυσκολίες», όσον αφορά το συμψηφισμό και τη διεύρυνση της σχετικής διαδικασίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο».
 πηγή: http://www.esee.gr/