Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ



Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων  επιχειρηματικού ενδιαφέροντος .


                        Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα:


1)    βασικές αρχές management ( διάρκεια 8 ώρες ) κόστος συμμετοχής 25€

2)    Τεχνικές πωλήσεων και χειρισμός αντιρρήσεων & παραπόνων ( διάρκεια 16 ώρες ) κόστος συμμετοχής 45€

3)    Ο αποτελεσματικός πωλητής (διάρκεια 8 ώρες) κόστος συμμετοχής 25€

4)    Οργάνωση & διοίκηση μικρής επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσεις ( διάρκεια 16 ώρες) κόστος συμμετοχής 45€

5)    Χρήση Η/Υ για αρχάριους (διάρκεια 28 ώρες) κόστος συμμετοχής 50€

6)    Χρήση Η/Υ για προχωρημένους (διάρκεια 28 ώρες) κόστος συμμετοχής 50€

Η καταβολή του χρηματικού ποσού για τη συμμέτοχη είναι μέρος του κόστους του σεμιναρίου, ενώ το υπόλοιπο επιδοτείται από το επιμελητήριο.


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Τηλ. Επικοινωνίας  2373024970

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Διασφάλιση Κυριακάτικης Αργίας"

Η ΕΣΕΕ ένα μήνα πριν έδωσε μια μάχη με στόχο την ανατροπή της απόφασης της Νομαρχίας Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων στην Αθήνα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή  δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και προκάλεσε την αντίδραση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. Με την έγκαιρη προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη αυτή κερδήθηκε και η Κυριακάτικη Αργία  παραμένει αδιαπραγμάτευτη.Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, την 10η  Ιανουαρίου, συζήτησε τις ασάφειες του Καλλικράτη και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν σε θέματα, όπως το ωράριο, η Κυριακάτικη Αργία, η εγκατάσταση και λειτουργία υπερκαταστημάτων και αλλοδαπών επιχειρήσεων, το παρεμπόριο καθώς και τη δεύτερη απόφαση, αυτή της Νομαρχίας Κυκλάδων, που ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές σε πολλά νησιά για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2011.  Προκειμένου να τεθούν δικλείδες ασφαλείας και να αποφεύγονται εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί στο μέλλον, το Προεδρείο αποφάσισε να ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο εντός των εμπορικών οργανώσεων, ως προς το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θέματα πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.Αποτελεί πεποίθησή μας ότι εφόσον υπάρχουν ανάγκες για λειτουργική προσαρμογή του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές και ενόψει των συνθηκών, να επισημανθούν πρώτα από την ΕΣΕΕ και από τον εμπορικό κόσμο ολοκληρωμένα, παρά να συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις και τις αυθαίρετες αποφάσεις της «Καλλικρατικής» Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από την πάγια θέση μας για την διαφύλαξη της Κυριακής Αργίας.Στο πνεύμα αυτό, προγραμματίστηκε κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Λιανεμπορίου της ΕΣΕΕ, όπου μετέχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.  Στη συνεδρίαση αυτή, θα προσκληθούν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων του εμπορίου (ΟΙΥΕ) και του ΣΕΛΠΕ.  Στόχος της διοίκησης της ΕΣΕΕ δεν είναι ούτε να παραπλανήσει, ούτε να μεταπείσει, αλλά να σημάνει συναγερμό και να καλέσει τους συναδέλφους μας να σκεφτούμε από κοινού λύσεις που δεν ενέχουν τον κίνδυνο της αδικίας.Πρέπει να επιλέξουμε εάν θέλουμε να καταλήξουμε να αποφασίζουν σιωπηρά άλλοι για εμάς, ή να σκεφτούμε μεγαλόφωνα όλοι μαζί και να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, επιλέγοντας αυτό που αντέχουν οι δυνάμεις μας.  Σας διαβεβαιώνουμε ότι η σημερινή ΕΣΕΕ δεν θα γίνει ποτέ ένας από τους «παραπλανήσαντες», αλλά ούτε και ένας από τους «παραπλανηθέντες» και σίγουρα δεν θα παίξει τα «πολυεθνικά παιχνίδια» συγκαλυμμένων συμφερόντων.
Η συμπερίληψη από το Μνημόνιο του Λιανεμπορίου στα 160 κλειστά επαγγέλματα ενέχει κινδύνους άνισου ανταγωνισμού με τη δημιουργία υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών χωριών καθώς και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως της Κυριακάτικης Αργίας. Μια σειρά από ξένες εταιρίες επιδιώκουν με νόμο να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της αγοράς στα «θηρία», να καταργήσουν τους περιορισμούς και να ανοίξουν το δρόμο στις πολυεθνικές να αλωνίσουν, στραγγαλίζοντας οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να γκρεμίσουν ότι χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ο μύθος περί ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές σε χώρες της Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να καταρρεύσει, αφού σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το κόστος της αστοχίας από πλευράς της ΕΣΕΕ είναι απαγορευτικό και δεν επιτρέπεται να αιφνιδιαστούμε.  
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως σε κάθε κρίσιμο θέμα, η Διοίκηση της ΕΣΕΕ δεν πρόκειται να υποβάλει προς την Κυβέρνηση προτάσεις, προτού υποβληθούν σε εξαντλητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μας.  Ως εκ τούτου, όποιοι από τους συναδέλφους ασχολούνται με τη λιανική και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου είναι ευπρόσδεκτοι. Επίσης, θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα να έχουμε μέχρι τις 21 Ιανουαρίου τις επισημάνσεις, τις θέσεις και τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς (προσφορές, εκπτώσεις, ωράριο), τη διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας και τη σχετική επικαιροποίηση του νόμου.
Η ΕΣΕΕ όχι μόνο δεν ανοίγει «κερκόπορτα», αλλά πρόθεσή της είναι να κλείσει ερμητικά τις πόρτες και να τις κλειδώσει με ένα λειτουργικό νόμο, που θα διαφυλάττει και θα προάγει τον ενεργό ρόλο των Εμπορικών Συλλόγων σε κάθε απόφαση και για κάθε θέμα λειτουργικότητας της ελληνικής αγοράς.

                                                   εκ του συλλόγου
πηγή : http://www.esee.gr/

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ 2010


Απώλειες της τάξης   του 30%  μέσο όρο, κατέγραψε η αγορά των Νέων Μουδανιών, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Σύλλογος Εμπόρων & Επαγγελματιών  Νέων Μουδανιών, σε δείγμα 50 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας .Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για μερική ανάκαμψη στην περίοδο των εορτών όχι μόνον δεν ευοδώθηκαν, αλλά και με δεδομένο την απογοητευτική καταναλωτική κίνηση, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια,  γίνεται αντιληπτό  ότι το εμπόριο της πόλης μας έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και τα περιθώρια επιβίωσής του είναι μηδαμινά,  εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι  το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ,  μόνον το 23% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο  που έκανε κατά την περίοδο των εορτών.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών , το 81% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 11% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδε αύξηση στον τζίρο τους.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 18 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο, ενώ το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.
Στο σημείο αυτό, να τονιστεί ότι το 86% των ερωτηθέντων εφάρμοσαν προσφορές ή μειωμένες τιμές κατά το διάστημα των εορτών και ότι το 12% του συνόλου προέβη σε μείωση του προσωπικού του το έτος 2010.
Η αγορά ζητά από την Πολιτεία να αφουγκραστεί την «κραυγή αγωνίας» που εκπέμπει και να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αγώνα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους.




                                                                ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ                        


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


                    

Από τον Σύλλογο Εμπόρων & Επαγγελματιών ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2011 θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Επ’ ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων, ο Σύλλογος απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
1.      Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
2.      Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.  Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
3.      Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. 
4.      Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.  Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. 
5. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι  επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

                                                                        Εκ του συλλόγου

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Φ.Π.Α

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις στερεί από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα. Έτσι, μειώνονται εμμέσως τα κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους.Η ΕΣΕΕ, θεωρώντας το πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ ουσιαστικά ως έμμεσο άτοκο δανεισμό από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο ελληνικό δημόσιο, υπέβαλε δύο φορές κατά το παρελθόν (24/2/2010 & 02/06/2010) επίσημο αίτημα προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με το οποίο ζητούσε τον συμψηφισμό του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία ενός εξολογιστικού αλληλόχρεου λογαριασμού οφειλών. Τονίζουμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν ξεχνά ότι τόσο η απόδοση όσο και η επιστροφή ΦΠΑ είναι μια αμφίδρομη υποχρέωση.
Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι στη χώρας μας έχει πλέον εδραιωθεί ένα φορολογικό σύστημα οπισθοδρομικό, αγχωτικό και δύσκαμπτο. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι ακόμη και η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δίκαια τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως ο συμψηφισμός, προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια.
Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων έχουν δημιουργήσει την υποδομή, ώστε να ξεπεραστούν οι «τεχνικές δυσκολίες», όσον αφορά το συμψηφισμό και τη διεύρυνση της σχετικής διαδικασίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο».
 πηγή: http://www.esee.gr/

"Οι απώλειες του ελληνικού εμπορίου τα δύο χρόνια της κρίσης"





Η πορεία της αγοράς το 2010
Η χρονιά που έφυγε αποτελεί «ορόσημο» για την ελληνική οικονομία αλλά κυρίως και εν τέλει για την ελληνική κοινωνία. Και αυτό, διότι, οι πληγές που αφήνει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην πορεία της αγοράς αλλά κυρίως στο ελληνικό εμπόριο δύσκολα θα επουλωθούν. Το εμπόριο κατέγραψε μείωση του τζίρου του και βίωσε την αποχώρηση χιλιάδων επιχειρηματιών από το επάγγελμα. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ, οι μειώσεις κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η μείωση της ρευστότητας, η αύξηση της ανεργίας καθώς και η αναπαραγωγή της αρνητικής ψυχολογίας στην αγορά είχαν δραματικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις. Συγχρόνως, η δαμόκλειος σπάθη για λήψη νέων μέτρων απονευρώνει τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Κύκλος Εργασιών στο λιανικό εμπόριο
Η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στο τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν για όλο το 2010 ιδιαίτερα προβληματική. Παρόλα αυτά, αυτή η πτωτική τάση δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη, αφού η καθοδική πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων είχε διαφανεί ήδη από το 2009. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών το 2009 σε σύγκριση με το 2008 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων- είχε ετήσια μείωση 7,1%. Αντίστοιχα το 2010(1) σε σχέση με το 2009, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 2,8%.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από δεδομένα του ΙΝ.ΕΜ.Υ, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτός των καυσίμων το 2010, έφτασε περίπου τα 51 δις ευρώ, ενώ το 2008 έφτανε τα 57 δις ευρώ. Ο συνολικός τζίρος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από 65,9 δις, υπολογίζεται ότι το 2010 θα κυμανθεί στα 58,5 δις, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δις.
Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών το 2010, ήταν οι ακόλουθες:
α) «πολυκαταστήματα», -9,8%,
β) «έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός», -8,7%,
γ) «ένδυση - υπόδηση», -8,4% και,
δ) «πωλήσεις εκτός καταστημάτων», -6,8%.
Μεγαλύτερη είναι ακόμα η μείωση της ποσότητας της κατανάλωσης, όπου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:
α) τρόφιμα -11%,
β) ποτά, καπνός -14%,
γ) έπιπλα, ηλεκτρικά είδη -15%,
δ) φαρμακευτικά, καλλυντικά -27%
ε) καύσιμα -28% και τέλος
στ) ένδυση, υπόδηση -52%.
Αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης ήταν ο μεγάλος αριθμός λουκέτων των επιχειρήσεων του εμπορίου. Το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων μπορεί να είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται όμως ούτε σε πραγματικό χρόνο ούτε δείχνει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Και τούτο διότι αφενός μεν τα μητρώα των επιμελητηρίων δεν έχουν εκκαθαριστεί αφετέρου δε η οποιαδήποτε τροποποίηση της νομικής μορφής μιας επιχείρησης καταγράφεται ως νέα εγγραφή.
πηγή:http://www.esee.gr/